Troben esquelets de fa mil anys quan feien reformes al pati de casa (Terrassa)

23/1/19 .- https://www.ccma.cat/

Noticias
Troben esquelets de fa mil anys quan feien reformes al pati de casa (Terrassa)


Els esquelets trobats a Terrassa estan en sepultures carolíngies dels segles IX i X


Van comprar una casa dels anys seixanta a Terrassa amb la idea de reformar-la. Però sota la terra del jardí els esperava un contratemps amb mil anys d'història. I és que en totes les reformes surten entrebancs, però no solen ser ni tan antics ni tan valuosos que requereixin la intervenció dels arqueòlegs. On ara hi ha el pati de la casa, molt abans que els nous propietaris volguessin fer-hi un espai de lleure i descans, hi reposaven els ossos d'uns catalans carolingis.

Maria Trullàs, la propietària, arriba amb el seu fill per ensenyar-li què han trobat al pati: uns esquelets. El nen s'ho mira encuriosit i ple de preguntes.

La Maria, tot i el fet extraordinari, explica que no els ha sorprès del tot.

"Sí que sabíem que, per la zona on estava situada aquesta casa, era probable que es trobessin restes arqueològiques. Primer vam anar trobant alguna resta de ceràmica... Però un dia vam trobar un tros de crani i llavors va ser quan vam dir: 'Aquí deu passar alguna cosa.'"

Jordi Roig, l'arqueòleg encarregat de l'excavació, ha datat les sepultures al voltant de mil anys enrere.

"Aquests enterraments són d'època carolíngia, del que en podríem dir uns primers catalans dels segles IX i X. La característica essencial de les tombes d'aquest període, la moda funerària, és la tomba antropomorfa: és una fossa excavada en terreny natural, s'hi retalla la silueta del contorn de la persona, marcant el cap, les espatlles. És el model de moda per excel·lència en els segles IX i X."

L'ensurt de trobar ossos sota casa té una segona part: quan el propietari s'assabenta que ha d'avançar el cost de la intervenció arqueològica i, més tard, optar a una subvenció. Replica Rolex Watches

Malgrat tot, els propietaris s'ho han agafat fins i tot amb il·lusió. Tota la família s'ha apassionat tant amb la troballa que l'esforç econòmic és secundari.

L'àvia, Dolors Soler, diu que de tot se n'aprèn.

"Llavors, ho llegeixes, o t'informes, intentes aprendre una miqueta més i no ser tant o una mica menys tonta."

I la Maria diu que dona peu a anècdotes gracioses.

"Un dels paletes va pujar a la planta de dalt i des de la terrassa va mirar avall i va dir: '¡Ostras! ¡Cómo está el patio, eh!'"

Qui s'ho mira més intranquil és el veí, que ara té la certesa que sota les seves rajoles també hi ha "inquilins".

I l'arqueòleg en dona fe.
Tag Heuer Replica Watches

"Aquí estan tots rodejats de sepultures i de morts. Amb tota seguretat també tenen tombes al pati de casa seva o al menjador."
replica watches uk
Ara, els carolingis deixaran el lloc on han reposat mil anys per anar a un laboratori, primer, i al Museu de Terrassa, després.prodaja stanova
pik
smrtovnice avaz
blumen
horoskop
kalkulator online
knjige
cvijece

Noticias relacionadas

Comenta la noticia desde Facebook

Comentarios

No hay comentarios.

Para escribir un comentario es necesario entrar (si ya es usuario registrado) o registrarse